Drogen van probiotica

Project Description

Doel

Ontwerp het beste proces voor drogen van probiotica, inclusief kostenberekeningen en een vergelijk tussen sproeidrogen en vriesdrogen.

Onze aanpak

In referentieliteratuur werd gevonden dat vriesdrogen vijf maal duurder was dan sproeidrogen. Bodec onderzocht condities voor vriesdrogen en sproeidrogen en er werden berekeningen gemaakt voor CAPEX en OPEX van deze systemen. Een vergelijk werd opgeleverd van beide technieken, naast prijzen voor tolling van het product.

Waarom Bodec voor het drogen van probiotica

Bodec heeft de kennis en contacten in huis om de verschillende technieken te vergelijken en kan daarnaast actuele prijzen geven van de kosten voor sproei- en vriesdrogen, naast tolling van het product.

Resultaat

Sproeidrogen was weliswaar goedkoper dan vriesdrogen, maar de viability van het probiotica materiaal was ook minder. Daarnaast werd duidelijk dat de factor 5 goedkoper niet opgaat bij condities die gebruikt moeten worden bij vriesdrogen. Algemene conclusie was dat de viability uiteindelijk bepaalt hoe geschikt en goedkoop een droogtechniek werkelijk is.

Project Details

20 maart 2014
procesontwikkeling

Sharing