Parallax element
Parallax element
Parallax element
Parallax element
Parallax element

Paul Deckers

Optimalisatie procesinstellingen droogtechniek

Aan de hand van een simulatiemodel

Arkema Vlissingen is een chemisch bedrijf dat componenten voor polymeerproducten vervaardigt. In 2004 optimaliseerde de Bodec-engineers een sproeidroogproces voor Arkema, door in nauwe samenwerking met TU Eindhoven een computer- en simulatiemodel te ontwikkelen. Een simulatiemodel maakt mogelijk te voorspellen wat de optimale procesinstellingen zijn, zonder dat je praktijktesten uitvoert: een proces van veel denk- en rekenwerk dus. Het model werd met succes in praktijk gebracht: Arkema kon met de door Bodec geadviseerde procesinstellingen haar capaciteit met minstens 50 procent vergroten.

De uitdaging

Na 14 jaar klopte Arkema opnieuw aan bij Bodec met de vraag om het procesmodel te valideren en te optimaliseren. Inmiddels was namelijk niet alleen de capaciteitsvraag verder toegenomen, Arkema had ook haar aanbod uitgebreid met nieuwe producten met andere eigenschappen. Aan Bodec werd de vraag gesteld om te onderzoeken hoe deze producten het beste gedroogd konden worden.

De aanpak

De Bodec-engineers verzamelden de procesdata en productspecificaties en sloegen opnieuw aan het rekenen om het drooggedrag van de producten te bepalen. Al snel bleek dat de bestaande droogtechnologie nog steeds prima ingezet kon worden, zij het dat dit in de nieuwe situatie nog net wat slimmer kon. Aan de hand van de nieuwe gegevens werd het simulatiemodel aangepast.

Het resultaat

Het destijds uitgedachte procesprogramma werkt in de praktijk ook voor de nieuwe producten nog steeds goed, de aanpak bleek heel solide. Aan de hand van de uitkomsten van het nieuwe procesonderzoek stelde Bodec een helder advies op. Arkema kon door verschillende procesinstellingen te wijzigen de processen verder optimaliseren en de capaciteit verhogen. De kosten voor het onderzoek en aanpassen van het simulatiemodel werden binnen enkele weken terugverdiend.

Optimalisatie procesinstellingen

Any questions?

Please contact us

Do you have any questions or would you like to make an appointment? Please contact us.

+31 (0) 492 77 97 68

To contactform

Any questions?

Or would you like to make an appointment?

Please contact us by phone or by e-mail.

You're using an old webbrowser

This website uses modern techniques which aren't supported by your webbrowser Update my webbrowser

×