Parallax element
Parallax element
Parallax element
Parallax element
Parallax element

Frank de Boeff

Valorisatie reststromen

Op bepaalde momenten in het jaar is er een overschot aan komkommers. Komkommertelers zochten daarom een mogelijkheid om die komkommers te verwerken tot een ander, hoogwaardig product en zo een nieuwe afzetmarkt voor de reststroom aan te boren.

De uitdaging

Welke waardevolle stoffen zitten er nu in komkommers en hoe kun je deze het beste verwaarden? Bodec boog zich over deze vragen, ging op zoek naar de beste extractietechnologie en verkende de markt om geïnteresseerde afnemers voor de specifieke componenten te vinden.

De aanpak

Bodec kent de voedingsmiddelenindustrie van binnen en van buiten en heeft veel ervaring met valorisatie cases van groenten en fruit. Om te onderzoeken welke extractietechnologie het beste past bij dit verwaardingsproces, probeerden de chemische- en voedingsmiddelentechnologen verschillende methodes uit door praktijktesten uit te voeren in een aantal proefopstellingen in het laboratorium. Hoewel het onderzoek primair gericht was op de extractie van een specifiek component, onderzocht Bodec ook de mogelijkheden om secundaire reststromen als afvalwater uit het beoogd proces en vezels uit vrucht en loof, optimaal te verwaarden. Daarnaast ging Bodec het gesprek aan met verschillende potentiële afnemers.

Het resultaat

Bodec slaagde er in op labschaal een proces te ontwikkelen om verschillende waardevolle componenten te extraheren. Uit dit proces blijkt dat ook de verwaarding van komkommers zeker mogelijk is. Zodra de telers en afzetmarkt groen licht geven, kan het proces verder ontwikkeld en opgeschaald worden en kan een eerste batch in de pilot plant van Bodec geproduceerd worden.

valorisatie groente

Any questions?

Please contact us

Do you have any questions or would you like to make an appointment? Please contact us.

+31 (0) 492 77 97 68

To contactform

Any questions?

Or would you like to make an appointment?

Please contact us by phone or by e-mail.

You're using an old webbrowser

This website uses modern techniques which aren't supported by your webbrowser Update my webbrowser

×