Parallax element
Parallax element
Parallax element
Parallax element
Parallax element

Frank de Boeff

Valorisatie reststromen

Op bepaalde momenten in het jaar is er een overschot aan komkommers. Komkommertelers zochten daarom een mogelijkheid om die komkommers te verwerken tot een ander, hoogwaardig product en zo een nieuwe afzetmarkt voor de reststroom aan te boren.

De uitdaging

Welke waardevolle stoffen zitten er nu in komkommers en hoe kun je deze het beste verwaarden? Bodec boog zich over deze vragen, ging op zoek naar de beste extractietechnologie en verkende de markt om geïnteresseerde afnemers voor de specifieke componenten te vinden.

De aanpak

Bodec kent de voedingsmiddelenindustrie van binnen en van buiten en heeft veel ervaring met valorisatie cases van groenten en fruit. Om te onderzoeken welke extractietechnologie het beste past bij dit verwaardingsproces, probeerden de chemische- en voedingsmiddelentechnologen verschillende methodes uit door praktijktesten uit te voeren in een aantal proefopstellingen in het laboratorium. Hoewel het onderzoek primair gericht was op de extractie van een specifiek component, onderzocht Bodec ook de mogelijkheden om secundaire reststromen als afvalwater uit het beoogd proces en vezels uit vrucht en loof, optimaal te verwaarden. Daarnaast ging Bodec het gesprek aan met verschillende potentiële afnemers.

Het resultaat

Bodec slaagde er in op labschaal een proces te ontwikkelen om verschillende waardevolle componenten te extraheren. Uit dit proces blijkt dat ook de verwaarding van komkommers zeker mogelijk is. Zodra de telers en afzetmarkt groen licht geven, kan het proces verder ontwikkeld en opgeschaald worden en kan een eerste batch in de pilot plant van Bodec geproduceerd worden.

valorisatie groente

Hebt u vragen?

Neem contact met ons op

Hebt u vragen of wilt u graag een afspraak maken? Neem dan contact met ons op.

+31 (0) 492 77 97 68

Naar contactformulier

Hebt u vragen?

Of wilt u vrijblijvend een afspraak maken?

Neem dan telefonisch of per mail contact met ons op.

U maakt gebruik van een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van nieuwe technieken die niet worden support door uw webbbrowser Update mijn webbrowser

×