Parallax element
Parallax element
Parallax element
Parallax element
Parallax element
07 april 2021 | Frank de Boeff

De spanning tussen innoveren, efficiënt en voedselveilig produceren

Heb jij een foodbedrijf en ervaar jij in de praktijk ook een zekere spanning tussen innoveren, efficiënt en voedselveilig produceren? Wij zien om ons heen dat het nog niet zo eenvoudig is om hier goed mee om te gaan. VMT, vakblad over de voedingsmiddelenindustrie, organiseert op 13 april dan ook een online seminar over dit onderwerp. Er komen verschillende experts aan het woord met ieder hun eigen perspectief. Ook Nestlé vertelt hoe zij het precies aanpakken. Het is een aanpak die niet zoveel verschilt van de onze.

In een artikel op www.vmt.nl (14 maart 2021) is al te lezen dat Nestlé voor het grootste deel produceert en innoveert in eigen fabrieken maar dat zij daarnaast nieuwe producten laten produceren in fabrieken buiten Nestlé. Ze kiezen er dus heel bewust voor om ook een beroep te doen op expertise en technologieën bij andere partijen: “Om onze interne deskundigheid te complementeren, werken we samen met externe partners”, zo valt te lezen in hun Annual Review van 2020.

R&D Accelerator

Nestlé heeft zelfs een zogenaamde R&D Accelerator opgericht, gevestigd in Zwitserland. Deze brengt wetenschappers van Nestlé, studenten en start-ups samen om wetenschap en technologie vooruit te helpen. Daarvoor krijgen zij toegang tot de R&D expertise en infrastructuur bij het bedrijf. Het doel: het versnellen van de ontwikkeling van innovatieve producten en systemen (www.nestle.com, nieuwsbericht 28 september 2020).

De volgende citaten van Nestlé in hun Annual Review van 2020 verduidelijken waarom zij voor deze aanpak hebben gekozen: “We zoeken voortdurend naar nieuwe manieren om onze snelheid en efficiency te vergroten om producten zo eerder op de markt te kunnen brengen… Het consumentengedrag ontwikkelt zich sneller dan ooit, wij passen ons aan deze nieuwe realiteit aan door onze innovatie te versterken, door gebruik te maken van onze digitale capaciteiten én door snel te handelen.”

Het mooie is dat wij hen vanuit Food Tech Brainport met onze faciliteiten kunnen ondersteunen en dat we tegelijkertijd ook start- en scale-ups naar hen kunnen doorverwijzen. Wat ons betreft een win-win situatie.

Lean Startup methode

Als Bodec doen we sowieso iets vergelijkbaars op ons eigen expertise gebied: we hebben een uitgebreid netwerk van technologiepartners en werken nauw samen met universiteiten binnen en buiten Europa omdat we ons bewust zijn van de enorme meerwaarde die dit oplevert voor onze klanten.

Wij zijn een groot voorstander van de zogenaamde Lean Startup-methode van Eric Ries. Ries stelt terecht: “Te veel startups beginnen met een idee voor een product waarvan zij denken dat mensen het willen hebben. Vervolgens besteden ze maanden, soms jaren, aan het perfectioneren van dat product, zonder dat ze dit product ooit – zelfs niet in een heel ruwe vorm, laten zien aan de klanten die ze voor ogen hebben (www.theleanstartup.com).” Helaas zien wij dat in de praktijk maar al te veel gebeuren om ons heen.

De feedback-loop van bouwen, meten en leren ligt volgens Ries aan de basis van de Lean Startup-methode. Hij benadrukt dat het allereerst van belang is om het probleem dat moet worden opgelost, goed uit te zoeken, om daarna een minimaal levensvatbaar product (MVP) te ontwikkelen zodat je zo snel mogelijk met het leerproces kunt beginnen. Bijkomend voordeel van het al in een vroeg stadium betrekken van je doelgroep, aldus Ries: “Tegen de tijd dat het product klaar is om op grote schaal te worden gedistribueerd, heeft het al gevestigde klanten (www.theleanstartup.com).” Dit is dan ook precies de rol die wij voor veel van onze klanten vervullen: zorgen dat ze snel naar de markt kunnen en parallel daaraan optimaliseren van het proces aan de hand van feedback uit de markt.

Tips

Ben jij zelf bezig met een innovatief product? Dan willen wij je een drietal tips meegeven:

1. Doe het vooral samen

Blijf niet in je eentje door ploeteren maar zoek de samenwerking op met partners die je verder kunnen helpen. Samen weet en kun je altijd meer dan alleen.

2. Wacht niet te lang met marktintroductie

Volgens eerder genoemd artikel van VMT kiest Euro Caps, een producent van koffiecapsules, ervoor om een nieuwe innovatie zodra deze voor 80% geoptimaliseerd is, op de markt te introduceren. Wat ons betreft kan dat soms zelfs al sneller. Waarom zou je wachten als je een goed product hebt? Alleen zo ontdek je wat mensen er precies van vinden en heb je de kans om je product aan te passen aan hun wensen en behoeften. Juist als je de optimalisatie en productie (deels) hebt uitbesteed aan een andere partij kun je dit bovendien doen zonder dat je grote risico’s loopt.

3. Zorg dat je je eigen ontwikkelproces begrijpt

Alleen als je daadwerkelijk begrijpt wat je hebt gedaan om tot dit product te komen, snap je aan welke knoppen je moet draaien om tot de gewenste aanpassingen te komen en het product verder te optimaliseren.

Meld je vooral aan voor het online seminar en laat je inspireren! Inschrijven is mogelijk op https://foodprocess.vmt.nl/. Voor meer informatie over de Nestlé R&D Accelerator: https://www.nestle.com/randd/open-innovation.

Hebt u vragen?

Of wilt u vrijblijvend een afspraak maken?

Neem dan telefonisch of per mail contact met ons op.

U maakt gebruik van een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van nieuwe technieken die niet worden support door uw webbbrowser Update mijn webbrowser

×