Parallax element
Parallax element
Parallax element
Parallax element
Parallax element
02 november 2020 | Frank de Boeff

‘Door te investeren in kennis krijg je soms cadeautjes’

Bodec zet haar expertise graag in om bedrijven te helpen het maximale uit hun proces te halen. De komende tijd behandelen we in onze blogs een aantal cases die inzichtelijk maken wat we op dit gebied voor je kunnen betekenen. Deze keer gaan we in op een bedrijf dat poedervormige (bio)polymeer producten vervaardigt die o.a. gebruikt worden in verpakkingssmateriaal, textiel of cosmetica.

“Het bedrijf benaderde ons met de vraag hoe zij de droogcapaciteit van hun sproeidroogtoren konden vergroten én hoe zij de vervuiling in het baghouse konden verminderen. Met als uiteindelijk doel het verlengen van de productieruns”, vertellen Frank de Boeff en Paul Deckers van Bodec. “Het was vooral een kennis gedreven verhaal. Door de veranderde productportfolio konden ze het productieproces niet meer zo goed voorspellen, ze hebben ons ingeschakeld om daar meer grip op te krijgen.”

Onze aanpak

“Eerst hebben we proces data, de product specificaties en het drooggedrag van de betreffende producten bepaald. Vervolgens hebben we een rekenmodel gemaakt waarin – naast een vereenvoudigd model voor luchtflow in de droger – ook droogkinetiek en apparaat parameters zijn verwerkt. Dit model is vervolgens gevalideerd met verschillende producten uit de bestaande productie, waarna het is gebruikt om in de praktijk nieuwe situaties te simuleren. Daarbij hebben we gekeken naar de belangrijkste effecten van de installaties en het proces. Uiteindelijk hebben we zo een goed idee gekregen van de mogelijkheden om het proces te optimaliseren.”

Het resultaat

“Door het zorgvuldig bepalen van de verschillende producteigenschappen werd duidelijk welke producten meer aandacht en een aangepast proces nodig hadden, én wat je met een zorgvuldige planning van productwissels voor capaciteitswinst kon behalen. Uit de simulaties kwam naar voren dat 20% minder belading op het baghouse mogelijk was waardoor productieruns konden worden verlengd. Door beter inzicht in de producten en het toepassen van de modellen werd ook de droogenergie efficiency verbeterd. Uiteindelijk is de capaciteit met meer dan 50% verhoogd. Dat is aanzienlijk.”

Onze meerwaarde

“De uitdaging lag in dit geval met name in het vertalen van fundamentele, wetenschappelijke kennis naar deze specifieke toepassing. We zijn in staat gebleken op voorhand met een hoge mate van zekerheid te voorspellen wat wel gaat werken en wat niet. Daarmee had het bedrijf een sterke tool in handen om te beslissen wat ze precies gingen aanpakken. Als je het kennisniveau vergroot, krijg je soms cadeautjes doordat je inzicht krijgt in zowel het laag als hoog hangend fruit. Het betreffende bedrijf heeft de kosten voor het ontwikkelen van dit model dan ook binnen enkele maanden terugverdiend. En daar zijn we trots op!”

Wil je weten wat Bodec voor jou kan doen? Neem dan vooral contact met ons op.

Hebt u vragen?

Of wilt u vrijblijvend een afspraak maken?

Neem dan telefonisch of per mail contact met ons op.

U maakt gebruik van een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van nieuwe technieken die niet worden support door uw webbbrowser Update mijn webbrowser

×