Parallax element
Parallax element
Parallax element
Parallax element
Parallax element
27 juli 2020 | Frank de Boeff

Durf jij het ATFD avontuur aan?

Zoals je inmiddels weet, zijn we bij Bodec altijd bezig met innovatie en het toepassen van nieuwe procestechnologieën. We hebben in Food Tech Brainport zelf de Agitated Thin Film Dryer (ATFD) voor voedingsmiddelen ontwikkeld. Een techniek die de voordelen van sproei- en vriesdrogen combineert en daardoor enorm veel potentie heeft. We bieden je nu de kans om samen met ons te ontdekken of deze vernieuwende droogtechnologie ook iets kan betekenen voor jouw producten.

Hoe werkt de technologie?

De ATFD is een zogenaamde dunne film vacuüm droger. Hij is ontwikkeld om bij lagere temperaturen <70°C onder vacuüm te drogen in een gesloten systeem, zodat de waterdamp en eventuele emissies opgevangen worden. Door deze werkwijze blijven temperatuurgevoelige componenten behouden, wat de productkwaliteit ten goede komt. Bovendien is het energieverbruik een stuk minder (30 tot 50% minder). Ook niet onbelangrijk: Het gaat om een compact apparaat, waardoor je een kleiner gebouw nodig hebt, dus ook qua investeringskosten kun je aanzienlijk besparen. Last but not least werkt de ATFD op elektriciteit in plaats van aardgas. Hierdoor wordt bijgedragen aan het terugdringen van het aardgas gebruik!

Wat voor producten?

De onderzoeken die tot nu toe zijn gedaan, blijken veelbelovend. De ATFD kan onder meer worden gebruikt voor plantaardige en dierlijke eiwitten, verschillende geur- en smaakstoffen, zuivelproducten, suikers, gemodificeerd zetmeel en vruchten- en groentesappen.

Van pilot naar productie

We hebben al een ATFD waarmee we op pilot schaal kunnen testen. In de tweede helft van 2020 gaan we een productie unit ontwerpen en installeren. Begin 2021 is deze operationeel en zijn we klaar voor de volgende stap.

Het opschalen van pilot naar productie brengt altijd risico’s met zich mee. Om deze technologie tot volle wasdom te brengen, is het nodig om tonnen te produceren in plaats van kilo’s. Zo kunnen de gedroogde poeders in de markt worden verwerkt en verkocht. Doel is uiteindelijk een deel van het sproeidrogen te vervangen door de ATFD en zo met behoud van inhoudsstoffen gelijktijdig een bijdrage te leveren aan een duurzamere wereld. Het opschalen van deze innovatieve voedselverwerkingstechnologie is mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van onder andere Food Tech Brainport, provincie Noord-Brabant en gemeente Helmond.

Frontrunners gezocht

Momenteel zijn we op zoek naar bedrijven die er helemaal voor willen gaan om hun product(en) bij ons te testen met de ATFD die we al hebben staan. Op basis van een eerste screening kiezen we er vervolgens één of twee uit die we gaan valideren. Hierdoor kunnen we specificeren wat de optimale productiesetting is. Vervolgens gaan we daadwerkelijk batches draaien zodat we kunnen zien wat de kwaliteit van het product en het energieverbruik is. Afhankelijk van de resultaten kun je beslissen of je al dan niet doorgaat met de productie. Goed om te weten: Met de eerste screening kunnen we morgen al beginnen!

Wij ondersteunen je uiteraard aan alle kanten maar vragen ook van jou commitment. Het werkt vaak het fijnst als je intern een team samenstelt van verschillende disciplines; business development, marketing en operations. Het vraagt tevens om een financiële investering. Onze tip: Een aantal producenten die zich al bij ons hebben gemeld, hebben de krachten gebundeld en delen zo de kosten. Wellicht is dat ook een mogelijkheid voor jou.

Wil jij samen met ons onderzoeken in hoeverre ATFD interessant is voor jouw product? Stuur dan vooral een mail naar info@bodec.eu.

Hebt u vragen?

Of wilt u vrijblijvend een afspraak maken?

Neem dan telefonisch of per mail contact met ons op.

U maakt gebruik van een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van nieuwe technieken die niet worden support door uw webbbrowser Update mijn webbrowser

×