Parallax element
Parallax element
Parallax element
Parallax element
Parallax element
16 november 2020 | Frank de Boeff

Een kennis tool als motor voor optimalisatie én innovatie

Bodec zet haar expertise graag in om bedrijven te helpen het maximale uit hun proces te halen. De komende tijd behandelen we in onze blogs een aantal cases die inzichtelijk maken wat we op dit gebied voor je kunnen betekenen. Deze keer gaan we in op de vraag van een producent van geëxpandeerde snoepproducten, voor wie we een kennis tool hebben ontwikkeld om hen in staat te stellen op twee verschillende productielijnen op verschillende locaties een identiek product te maken.

“Het bedrijf had twee fabrieken; één in Engeland en één in Nederland”, vertellen Frank de Boeff en René Houben. “Bij de Nederlandse productielijn – die destijds nog niet zo lang operationeel was – merkte men dat er luchtbellen in het product zaten. Dat is uiteraard niet wenselijk. Ze wilden graag weten waar dat in zat en hoe ze ervoor konden zorgen dat op beide lijnen een geheel uitwisselbaar product werd vervaardigd.”

Stap voor stap

“We hebben het hele productieproces doorgelicht op beide locaties om een goede vergelijking te kunnen maken, bekeken vanuit het product. Al snel bleek dat de gebruikte technologieën compleet anders waren dan in eerste instantie werd gedacht. Om die reden zijn we nog dieper gegaan en hebben we voor iedere stap in de productie een procesdocument opgesteld waarbij de effecten van de proces settings op verschillende producteigenschappen helder en concreet in kaart werden gebracht.”

Kostenbesparing

“Voor beide locaties is vervolgens een testplan opgesteld waarbij aan het einde van een productierun de aanpassingen in de lijn zijn doorgevoerd om voldoende productietijd te hebben om het gewenste effect naar boven te krijgen. Eventuele afwijkingen zijn weer verwerkt in het protocol. Uiteindelijk is op beide locaties een productierun uitgevoerd met de aangepaste settings om ‘elkaars’ product te kunnen produceren, zodat de locaties uitwisselbaar werden. En dat is extra mooi omdat het productieproces in de Nederlandse vestiging veel goedkoper is dan in Engeland. Alleen daarom al is er sprake van een aanzienlijke kostenbesparing.”

Een gedragen advies

“Onze meerwaarde zit in dit geval vooral in het combineren van procestechnologie, literatuur, apparaten kennis en kennis van het product gedrag dat aanwezig is bij diverse medewerkers van Bodec. We hebben de operators van het betreffende bedrijf echter ook intensief betrokken bij de analyse. We hebben hen alle gelegenheid gegeven om hun kennis in te brengen en zijn bijvoorbeeld samen met de Nederlandse operators naar Engeland gegaan om met eigen ogen te zien hoe het proces daar verliep. Met levendige discussies als gevolg. Daardoor waren we niet de buitenstaanders die kwamen vertellen hoe het allemaal moest maar kregen we een gedragen advies.”

Bewustwording

“De kennis tool is niet alleen gebruikt voor de daadwerkelijke optimalisatie van het proces maar ook om de operators te trainen. Het gaat vooral om een stuk bewustwording wat er nu eigenlijk precies gebeurt in het fysieke proces en wat de kritische parameters zijn waarop je kunt sturen. Vaak hebben mensen in de praktijk de neiging om vast te houden aan het bestaande, simpelweg omdat het altijd zo gedaan is. Een document als dit helpt je om verder te kijken en wellicht te kiezen voor alternatieve technologieën die in jouw situatie veel effectiever zijn.”

Wil je weten wat Bodec voor jou kan doen? Neem dan vooral contact met ons op.

Hebt u vragen?

Of wilt u vrijblijvend een afspraak maken?

Neem dan telefonisch of per mail contact met ons op.

U maakt gebruik van een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van nieuwe technieken die niet worden support door uw webbbrowser Update mijn webbrowser

×