Parallax element
Parallax element
Parallax element
Parallax element
Parallax element
15 mei 2019 | Frank de Boeff

Innovatie in agglomeratie

Als Bodec streven we naar innovatie. Maar wel innovatie waar je in de praktijk iets aan hebt. Vandaar dat we samenwerken met verschillende technologiepartners én universiteiten in binnen- en buitenland om te komen tot de nieuwste technieken. Onlangs zijn we weer van start gegaan met een inspirerend Europees project, waar we je in deze blog graag meer over vertellen.

In het COAGG (‘combined agglomeration technology for food’) project – dat in totaal 3 jaar zal duren – bundelen we de krachten met industriële partners Agglomix, Pergande, IPT-Pergande en VTA GmbH, en de Otto-von-Guericke-Universität in Magdeburg (Duitsland). Agglomereren is een kennisgebied in ontwikkeling. Met het project willen we onze bijdrage leveren om de technologie weer een stapje verder te brengen.

Waarom agglomereren?

Agglomereren is om verschillende redenen van belang. Zo kun je er de oplossnelheid van poeders mee verhogen. Bij voedingsproducten als koffiecreamer is dit natuurlijk een voordeel. Fijne stofdeeltjes kunnen gaan samenklonteren of blijven drijven als je deze mengt met vloeistof. Door het poeder eerst te agglomereren, lost het beter op. Naarmate poederdeeltjes bovendien groter worden, worden ze beter doseerbaar en nemen ze minder volume in.

Toepassing op eigen sproeidroger

Er zijn diverse manieren om te agglomereren. Je kunt in een bestaand apparaat een hulpvloeistof toevoegen waardoor de losse poederdeeltjes gaan hechten. Het is ook mogelijk dit te doen met een speciaal agglomeratieapparaat. Voor ons is het eerste interessant. In onze proeffabriek hebben wij zelf momenteel een multistage sproeidroger. Af en toe gebruiken wij deze al om te agglomereren maar het blijft uitdagend om te zien hoe dit uitpakt met de eindkwaliteit van het product. In het COAGG project vindt een grondige CFD studie plaats van onze installatie en wordt onderzocht of we hier structureel mee zou kunnen agglomereren, en zo ja, wat er voor nodig is om dit voor elkaar te krijgen. Als modelstof wordt eerst gekeken naar biest poeder. De verwachting is echter dat de inzichten die we hiermee opdoen, ook kunnen worden toegepast op andere producten.

En meer!

Overigens zijn we ook nog een andere internationale samenwerking aangegaan in de vorm van het zogenaamde Admix project, wat staat voor ‘Advanced processing of mixed-ingredient food particles’. Dit doen we samen met Nestlé Netherland, Glatt Ingenieurtechnik GmbH en wederom de Otto-von-Guericke-Universität in Magdeburg. Ook hier staan kennisontwikkeling en het versterken van ons netwerk voorop. En daar profiteren onze klanten uiteindelijk ook weer van!

Wil je meer weten of heb je zelf ideeën voor een innovatief project? Neem dan vooral contact met ons op!

Hebt u vragen?

Of wilt u vrijblijvend een afspraak maken?

Neem dan telefonisch of per mail contact met ons op.

U maakt gebruik van een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van nieuwe technieken die niet worden support door uw webbbrowser Update mijn webbrowser

×