Parallax element
Parallax element
Parallax element
Parallax element
Parallax element
22 juli 2019 | Frank de Boeff

Minder energieverbruik en CO2 reductie? Het kan!

Ook de voedingsmiddelenindustrie kan er niet meer omheen: Het moet allemaal duurzamer, het is geen kwestie meer van willen. Het wordt geëist vanuit overheden en samenleving maar bedrijven zijn vaak ook vanuit zichzelf gemotiveerd om er mee aan de slag te gaan. Omdat het kosten bespaart én omdat het een manier is om je te onderscheiden van de rest. Wij helpen je graag om minder energie te verbruiken en de CO2-uitstoot te reduceren.

We kunnen specifiek bestaande processen optimaliseren op deze gebieden, geheel nieuwe technologieën toepassen en/of manieren bedenken om rest- en zijstromen te (her)gebruiken. Onze toegevoegde waarde ligt in onze frisse blik en het leggen van slimme verbindingen, die leiden tot nieuwe ideeën en oplossingen.

QuickScan

Vanuit onze kennis en ervaring hebben we een QuickScan ontwikkeld waarmee we bottlenecks én kansen in het optimaliseren van processen snel in beeld kunnen brengen. Hierbij zijn we altijd gedreven vanuit het product, de kwaliteit van het eindproduct en de strategische drivers van jou als klant. Op deze manier werken we – geïnspireerd door een zorgvuldige analyse van wat in jouw situatie nodig en mogelijk is – heel gericht aan verduurzaming van je bedrijfsproces. Uiteindelijk is dat immers toch echt maatwerk.

Concrete voorbeelden

Om een idee te geven wat er allemaal kan, vind je hierbij een aantal concrete voorbeelden van projecten waar we de laatste jaren aan hebben gewerkt.

  1. We hebben verschillende droogprocessen geoptimaliseerd waarbij met bestaande installaties hogere capaciteiten worden behaald. Zo hebben we met het sproeidroogproces voor de productie van polymeren een 70% hoger rendement weten te behalen. Daarmee is geen additionele droger meer nodig. De energie footprint van de installatie is daarmee sterk gereduceerd en de CO2 footprint is sterk verminderd, aangezien er anders een tweede installatie was gebouwd.
  2. We ontwikkelen c.q. ontwerpen alternatieve processen die de efficiëntie verhogen en de energiebehoefte verlagen. Beiden leiden tot verlagen van de CO2 footprint. Vaak is een eenvoudige oplossing voldoende om de efficiëntie sterk te verhogen of om verliezen tegen te gaan. Voorbeelden zijn:

• Membraan technologie i.p.v. indamptechnologieën

• Hydrolyse om betere scheidingen te krijgen

• Continue reactoren i.p.v. batch

• Adsorptie processen/chromatografie i.p.v. destillatie

  1. De dunne film vacuüm droger (Agitated Thin Film Dryer, ATFD) die wij hebben ontwikkeld, is gericht op het bij lagere temperaturen onder vacuüm drogen in een gesloten systeem, zodat de waterdamp en eventuele emissies opgevangen worden. Het energieverbruik is met deze nieuwe methode aanzienlijk minder (30 tot 50%).

Verwaarden van reststromen

Veel van de processen waar wij aan hebben gewerkt, leveren zijstromen of zelfs reststromen op. Vanuit een steven naar een zo groot mogelijke efficiëntie proberen we die stromen uiteraard in eerste instantie zo beperkt mogelijk te houden. Aangezien ze nooit tot 0 kunnen worden teruggebracht, kijken wij ook hoe je reststromen (waaronder snijafval of grondstoffen die beperkt houdbaar zijn) juist zo veel mogelijk kunt hergebruiken, bijvoorbeeld voor de productie van andere levensmiddelen, gebruiksvoorwerpen, veevoer en duurzame energie. Dat is niet alleen duurzaam, het levert ook nog eens geld op.

Wil je weten hoe jij je energie en/of CO2 footprint kunt verminderen? Neem vooral contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.

Hebt u vragen?

Of wilt u vrijblijvend een afspraak maken?

Neem dan telefonisch of per mail contact met ons op.

U maakt gebruik van een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van nieuwe technieken die niet worden support door uw webbbrowser Update mijn webbrowser

×