Parallax element
Parallax element
Parallax element
Parallax element
Parallax element
08 oktober 2018 | Frank de Boeff

Moonshots

Je kunt de moonshots zien als een programma waarin we voor een lange termijn met maatschappelijke relevante onderwerpen aan de slag gaan. Deze onderwerpen verzinnen we niet zelf, maar komen vanuit de problemen die spelen in de markt en industrie. Denk hierbij onder andere aan energie en duurzaamheid.

Vanuit de lopende ontwikkelingen, samenwerkingen en netwerken zijn een aantal denkrichtingen naar voren gekomen. Deze denkrichtingen realiseren de komende tien jaar voor de maatschappij en industrie veranderingen die noodzakelijk zijn. We doen dit in samenwerking met onder andere HAS, Fontys, WUR/FBR.

Actuele onderwerpen

Bij Bodec zetten we vervolgens een algemeen plan op. Zo zijn we momenteel onder andere bezig met:

 1. Drogen met 10% energie
  Er zijn technieken nodig die mild drogen. Mild in temperatuur, energieverbruik en bijvoorbeeld om laagwaardige energie te kunnen gebruiken. Mogelijke technieken zijn reeds enkele jaren in ontwikkeling en kunnen versneld worden. Dit zodat onder andere de kwaliteit van het product behouden wordt.
 2. Conserveren maar toch verskwaliteit
  Producten moeten voor verdere verwerking, transport/opslag en vanuit voedselveiligheid houdbaar worden gemaakt. Hierbij worden grote concessies gedaan aan productkwaliteit. Producten hebben niet meer de kwaliteit als vers product of worden niet meer als vers ervaren door de gebruiker. Hierdoor gaat een deel van de grondstoffen en veel waarde verloren. Wanneer producten na een houdbaarheidsproces wel de kwaliteit van vers hebben, worden grondstoffen beter benut, kunnen reststromen benut worden als vers en maken verwerkers/consumenten meer gebruik van deze producten. Hogere kwaliteit en betere benutting van grondstoffen! We hebben hier binnen FoodTechBrainport al een aantal methoden voor, zoals High Pressure Pascalisation (HPP) en Radio Magnetic Freezing (RMF).
 3. 100% vierkantsverwaarding
  Producenten zijn extreem bezig met effici├źntie, rendement en kostprijs. Hierdoor zijn veel processen opgeschaald en tot bulkprocessen gedreven. Te vaak wordt hierbij gekeken naar het optimaliseren van het rendement per unit operation, terwijl gekeken moet worden naar optimaal rendement van het integrale proces. Een iets lager rendement op stap 1 kan een hoger rendement betekenen op stap 2 en daarmee kan het integrale rendement hoger zijn. Het is ideaal als er over de hele keten of productketen gekeken wordt naar de eindspecificatie en waar deze in de keten kan worden bereikt zonder de tussenproducten te ver te zuiveren/verwerken. Dit is complex en zal veel afstemming vragen en uiteindelijk moet de eindspecificatie voldoen aan de productkwaliteit en -veiligheid.
 4. Multi purpose fabriek
  Wanneer je vanuit een procestechnologische achtergrond kijkt naar dergelijke processen en de processen waar wij de afgelopen bijna 25 jaar als Bodec, klanten van Bodec en partners van FTB o.a. VanRijsingen aan hebben gewerkt is zeker 80% van dergelijke processen hetzelfde. Dit betekent dat wanneer er verwerking van verschillende reststromen plaats kan vinden in een multipurpose fabriek er een groot deel gedeeld kan worden en alleen een klein deel specifiek voor verschillende reststromen zal zijn. Hiermee zal verwaarden van dergelijke reststromen veel vaker wel economisch haalbaar zijn en daarmee wordt circulariteit versterkt. De faciliteiten van Bodec in samenwerking met FoodTechPark Brainport zijn hier een eerste start van, waar meerdere reststromen kunnen worden verwerkt en verwaard. Verder inzet en ontwikkeling van slimme technologie en opschaling zal dit initiatief versterken.
 5. 100% natural ingredients flavouring and additives
  De huidige consument wil gezonde voeding, kwaliteit, authenticiteit en veilige voeding zonder chemie. Dit allemaal echter wel tegen lage kosten. De industrie moet ernaar streven om deze wensen te vervullen en harder streven dan op dit moment. De consument op zijn beurt moet bereid zijn iets meer te gaan betalen voor de prachtige producten, die aan deze eisen voldoen. We hebben al een paar mooie initiatieven lopen met HAS, FoodTechPark Brainport en De Verspillingsfabriek.

Hier met je probleem

Loop je tegen een probleem in de markt aan? Wellicht starten we de volgende moonshot met jou!

Hebt u vragen?

Of wilt u vrijblijvend een afspraak maken?

Neem dan telefonisch of per mail contact met ons op.

U maakt gebruik van een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van nieuwe technieken die niet worden support door uw webbbrowser Update mijn webbrowser

×