Parallax element
Parallax element
Parallax element
Parallax element
Parallax element
29 juni 2020 | Frank de Boeff

Ontdek de verborgen kracht van koffiebespulp

Jaarlijks wordt maar liefst 10 miljoen ton aan koffiebespulp geproduceerd. Dat zijn enorme bergen koffie-afval die weg liggen te rotten. De innovatieve start-up Pectcof heeft een technologie ontwikkeld die het mogelijk maakt waardevolle producten, specifiek pectine, uit de koffiepulp te halen. Ze timmeren hard aan de weg om hun hoofdproduct, Dutch Gum, binnen afzienbare termijn op de markt te brengen. Bodec biedt in verschillende fases een helpende hand.

“Dutch gum bestaat uit een pectine en een eiwit fractie, het is zeer geschikt als emulgator en stabilisator voor voedingsmiddelen”, vertelt Rudi Dieleman, een van de oprichters van Pectcof. Het idee om ‘iets’ te doen met koffiepulp is afkomstig van Andres, die evenals Rudi studeerde aan Wageningen UR. Samen met medestudent Andres werkten zij het idee verder uit. Dankzij een innovatielening van StartLife, de businessincubator van Wageningen University & Research (WUR) konden ze serieus aan de slag met het ontwikkelen van de technologie.

Hands-on filosofie

”Vanuit ons eigen laboratorium in Wageningen konden we al vrij snel op labschaal produceren. Vanaf 2015 zijn we gaan opschalen met hulp van service providers. Eerst in België, maar in 2016 zijn we overgestapt naar Bodec. Het is dichter bij huis. Daarnaast hebben zij dezelfde hands-on filosofie als wij en dezelfde drive om iets nieuws te creëren. Ze durfden het aan om met ons in zee te gaan en gaven ons als start-up de kans om te gaan testen op grotere schaal.”

Vruchtbare wisselwerking

“In de pilotfase heb je tussen de 1 en 10 kuub extractie. Uiteindelijk willen we toewerken naar fabrieksschaal, met tussen de 60 en 100 kuub extractie. Bij Bodec kunnen we heel goed op lab- en pilotschaal proeven doen van afzonderlijke processtappen. Hiernaast kunnen we op grotere schaal een volledige run draaien in de productiehal, van grondstof tot eindproduct. Vanuit hun expertise op het gebied van het verwaarden van plantaardige reststromen geven ze ons uitgebreid en deskundig advies. Daarnaast beschikken zij over een groot netwerk, ze weten precies wat de voor- en nadelen zijn van de verschillende aanbieders. Tegelijkertijd leren zij ook veel over de achtergrond van onze technologie, waardoor een waardevolle wisselwerking ontstaat.”

De uitdagingen

Als het gaat om het daadwerkelijk op de markt brengen van Dutch Gum staat Pectcof voor een drietal uitdagingen. “Ten eerste werken we aan de Europese goedkeuring, hiervoor moeten we een dossier indienen bij de European Food and Safety Authority in Brussel. Daarvoor hebben we de afgelopen 2 maanden 6 onafhankelijke reproductie batches gedraaid bij Bodec. We hebben nu een zuiverheidsgraad die onze Dutch Gum in ieder geval geschikt maakt voor sauzen en snoepgoed. De tweede uitdaging is de druppelgrootte van de emulsie zo klein mogelijk te krijgen; momenteel zitten we bij de meest zuivere laboratorium monsters op 1,7 micron, we werken toe naar minder dan 1 micron op pilot schaal.” De opschaling van het proces van pilot naar demo grootte is de derde uitdaging en eveneens ‘work in progress’. “Het is inmiddels gelukt om de grootste horde te nemen door van lab naar pilot schaal productie te gaan. Nu volgt de essentiële vervolgstap van pilotfase naar demofase. We zijn momenteel de benodigde financiering op aan het halen om dit mogelijk te maken.”

Andere toepassingen

“We draaien op dit moment op 1 kuub schaal, we willen groeien naar de 6 en 10 kuub extractiegrootte die Bodec heeft staan in de productiehal. Qua extractievolume is 3 keer 10 kuub het maximale dat we bij hen kunnen draaien. We willen hier een soort blauwdruk uit destilleren, zodat we uiteindelijk zelf een eigen fabriek kunnen starten, van waaruit we gaan produceren. In de tussenliggende fase zal Bodec ongetwijfeld een belangrijke rol blijven spelen als kennispartner op het gebied van apparatuur en als producent van voedselveilige Dutch Gum batches.” In de toekomst wil Pectcof ook andere reststromen uit de koffiepulp verwaarden. “Daarbij kun je denken aan antioxidanten, kleurstoffen, fruitsuikers en waterbindende vezels. Momenteel ligt onze focus echter bij Dutch Gum. We hebben voor de moeilijke weg gekozen; we hebben een nieuwe grondstof, een nieuwe technologie én een nieuw product, daardoor gaat er simpelweg veel meer tijd overheen om alles goed uit te werken.”

Wil jij ook werken aan het verwaarden van rest- en zijstromen? Neem dan contact op met ons om te kijken wat we voor je kunnen betekenen.

Hebt u vragen?

Of wilt u vrijblijvend een afspraak maken?

Neem dan telefonisch of per mail contact met ons op.

U maakt gebruik van een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van nieuwe technieken die niet worden support door uw webbbrowser Update mijn webbrowser

×