Parallax element
Parallax element
Parallax element
Parallax element
Parallax element
19 oktober 2020 | Frank de Boeff

‘Ook met kleine aanpassingen is veel winst te behalen’

Bodec zet haar expertise graag in om bedrijven te helpen het maximale uit hun proces te halen. De komende tijd behandelen we in onze blogs een aantal cases die inzichtelijk maken wat we op dit gebied voor je kunnen betekenen. Deze keer gaan we in op de vraag van een petfood fabrikant die wilde weten hoe ze water en energie konden besparen in hun productieproces.

“De technische dienst wilde graag weten waar de grote verbruikers van energie en water aan te wijzen waren in het productieproces”, vertellen Frank de Boeff en René Houben. “De schommelingen waren groot; soms waren ze in staat veel producten te vervaardigen met weinig energieverbruik en soms gold juist het omgekeerde. Ze wilden de verliezen terugdringen om de kostprijs zo stabiel en laag mogelijk te houden. Een duidelijke kosten-baten analyse moest het management bovendien overtuigen om eventueel investeringen te doen.”

Onze aanpak

“We hebben de productieplant bekeken en voor twee lijnen de complete energiehuishouding in kaart gebracht. Op basis van de capaciteiten van de apparatuur en productie capaciteit kon een zogenaamde steady state berekening worden gemaakt. Dit is de situatie wanneer de lijn ideaal draait. Deze ready state dient als benchmark en werd vergeleken met de reële situatie in de fabriek. De grootste van de gevonden afwijkingen hebben we verder onderzocht. We hebben ze gerangschikt naar de impact en de kans om het op te lossen, en daarmee de terugverdientijd. Verder hebben we gekeken naar de reden van de afwijking; het probleem kon zitten in apparatuur, onderhoud en proces settingen maar ook in de logistiek.”

Het resultaat

“Duidelijke afwijkingen die voorkomen kunnen worden door aanpassingen in proces settingen zijn meteen doorgevoerd. Daarbij zijn de operators gebriefd en getraind om dergelijke afwijkingen in de toekomst te kunnen signaleren en effectief te kunnen handelen. Op basis van een out-of-control-actionplan kunnen ze snel keuzes maken en handelen, altijd op dezelfde manier. Ook qua proces kon een en ander slimmer worden georganiseerd. Zo kon de proceslogistiek in de voorbehandeling beter op de uiteindelijke productie worden afgestemd, dat maakt het overall proces een stuk efficiënter. Helaas waren er ook afwijkingen die alleen konden worden opgelost door de lijnen aan te passen of door te investeren in aanvullende regelingen of apparatuur. Hiervoor hebben we een plan opgesteld en zijn de benodigde investeringen in beeld gebracht. Met de besparingen die zonder grote aanpassingen mogelijk waren, konden de kosten sowieso al met € 60.000 tot € 100.000 worden verlaagd.”

Onze meerwaarde

“We brengen natuurlijk altijd ons gezonde boerenverstand mee. Als buitenstaander ben je daarnaast in staat om met een objectieve blik, zonder allerlei vooroordelen, de bestaande situatie te beoordelen. We hebben kunnen aangeven waar het zinvol is om in te grijpen en waar niet. Zonder dat we daarbij overigens alles tot in detail hebben moeten doorrekenen. In de meeste gevallen is dat helemaal niet nodig om gerichte aanbevelingen te kunnen doen.”

Hebt u vragen?

Of wilt u vrijblijvend een afspraak maken?

Neem dan telefonisch of per mail contact met ons op.

U maakt gebruik van een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van nieuwe technieken die niet worden support door uw webbbrowser Update mijn webbrowser

×