Parallax element
Parallax element
Parallax element
Parallax element
Parallax element
16 januari 2019 | Frank de Boeff

Radio Magnetic Freezing

Voedselverspilling speelt een belangrijke rol in de wereldwijde energieconsumptie. Innovatieve technieken als Radio Magnetic Freezing (RMF) kunnen voedselverspilling en het daarmee gepaard gaande energieverbruik aanzienlijk verminderen. Samen met verschillende andere partijen zijn we onlangs een ambitieus project gestart om de effectiviteit van RMF en de mogelijkheden van opschaling te onderzoeken.

Inspirerende samenwerking

In het project werken we samen met HAS Den Bosch, ISPT, MRK1, Heydehoeve, Le Petit Pecheur, Kingfish Zeeland en VanRijsingeningredients. RMF is oorspronkelijk afkomstig uit Azië. De techniek is tot stand gekomen in de medische industrie, waar deze werd gebruikt om organen langer te kunnen bewaren. In Japan wordt RMF inmiddels met succes toegepast voor met name het invriezen van luxe vissoorten en schaaldieren. Tot op heden is de technologie echter nog niet ingezet in andere landen en/of voor andere producten. Wij willen hier met dit project verandering in brengen.

De traditionele technologie

Met RMF is het mogelijk om de houdbaarheid van verse producten – niet alleen vis, maar ook vlees, groenten en fruit – enorm te vergroten, zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit. Dit kunnen we het beste inzichtelijk maken door een vergelijking te maken met de traditionele technologie Individual Quick Freezing (IQF). Deze brengt sowieso een groot energieverbruik met zich mee. Daarnaast raakt het product hierbij door de ontwikkeling van kristallen tijdens het invriezen beschadigd. Als gevolg hiervan veranderen de structuur, het mondgevoel, de smaak en de kleur. Vanwege ‘drip loss’ tijdens het ontdooien wordt de kwaliteit verder aangetast bij de verwerking.

De beloften van RMF

Wat zijn precies de beloften van RMF?

  • Het bederfproces van de producten wordt bij het invriezen meteen een halt toegeroepen.
  • ‘Drip loss’ – normaal 5 tot 10% – wordt tot een minimum beperkt.
  • De houdbaarheid van producten neemt substantieel toe (een half jaar tot een jaar).
  • De technologie kost maar liefst 20% minder energie.
  • Hierdoor blijft de kwaliteit onveranderd hoog en kunnen producten na het ontdooien als vers worden verwerkt.

Veelbelovende eerste testen

Dat dit geen loze beloften zijn, blijkt uit de voorlopige testen die wij met MRK1 hebben uitgevoerd bij de ontwikkelaar. Hierbij is gekeken naar de effecten van invriezen en ontdooien op verschillende producten. De eerste resultaten zijn zeer veelbelovend. In dit project willen we de techniek door ontwikkelen. We willen onderzoeken of RMF daadwerkelijk zo’n effectieve technologie is, en in hoeverre het mogelijk is deze toe te passen op Europese gewassen en producten.

Nieuwe exportmarkten

Als RMF daadwerkelijk de mooie beloftes nakomt, is de potentie enorm. Doordat de houdbaarheid en kwaliteit van verse producten substantieel toenemen, opent het voor bedrijven de deur naar nieuwe exportmarkten verspreid over de hele wereld.

Opschaling

Momenteel is er alleen een pilot model van het RMF apparaat, waarmee je ongeveer 75 kilo per uur kunt invriezen. Voor het doen van tests is dit afdoende. Het is zelfs mogelijk om een beperkte productie-unit op te zetten voor kleine bedrijven. Om op te kunnen schalen, zijn echter meerdere, grotere apparaten nodig. Het blijft wat ons betreft dan ook niet bij dit project. Met de hopelijk positieve resultaten die hier uit voortkomen in de hand, hopen we verschillende partijen zover te krijgen om samen met ons de gewenste opschaling van deze waardevolle techniek daadwerkelijk te realiseren.

Wil jij ook samen met ons een innovatief project opzetten? Neem dan vooral contact met ons op: +31(0) 492 77 97 68.

Hebt u vragen?

Of wilt u vrijblijvend een afspraak maken?

Neem dan telefonisch of per mail contact met ons op.

U maakt gebruik van een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van nieuwe technieken die niet worden support door uw webbbrowser Update mijn webbrowser

×