Parallax element
Parallax element
Parallax element
Parallax element
Parallax element
08 februari 2019 | Frank de Boeff

Ontwikkeling vacuüm walsdroger

De kogel is door de kerk! We zijn er jaren mee bezig geweest, maar nu is het dan toch eindelijk gelukt om een structurele samenwerking aan te gaan met ANDRITZ. Samen zullen we de ANDRITZ Gouda vacuüm walsdroger verder ontwikkelen en de, door hen vormgegeven, nieuwe technologie op een hoger niveau tillen.

Onze eigen technologie: de Agitated Thin Film Dryer

Zelf ontwikkelden we in Food Tech Brainport de Agitated Thin Film Dryer (ATFD). In een eerdere blog gingen we al dieper in op de potentie van deze dunne film vacuüm droger. De ATFD is duurzamer en goedkoper dan sproeidrogen en walsdrogen. Hij is ontwikkeld om bij lagere temperaturen onder vacuüm te drogen in een gesloten systeem, zodat de waterdamp en eventuele emissies opgevangen worden. Door deze werkwijze blijven temperatuurgevoelige componenten behouden, wat de productkwaliteit ten goede komt. Bovendien is het energieverbruik een stuk minder (30 tot 50%).

De ANDRITZ Gouda vacuüm walsdroger

ANDRITZ is een wereldspeler, gespecialiseerd in ontwerp, bouw, verkoop en onderhoud van thermische en mechanische scheidingsapparatuur. Denk daarbij aan drogers, koelers, filters en centrifuges, voor de verwerking van voedingsmiddelen, chemische producten en afvalstoffen. Kenmerkend voor het hoogtechnologische bedrijf is dat er veel geïnvesteerd wordt in research en ontwikkeling om in te spelen op de steeds wisselende behoeften van klanten. Zo creëerden ze de vacuüm walsdroger, een innovatieve, energiezuinige technologie, bij uitstek geschikt voor het drogen van viskeuze, plakkerige en temperatuurgevoelige producten. Dat komt door het unieke indirecte droogproces. De walsdroger wordt in een vacuümomgeving gebracht om de hittebelasting op het product aanzienlijk te verminderen. Daardoor daalt niet alleen het risico op beschadiging van het product, maar blijven ook de smaak-, geur- en textuureigenschappen bewaard.

Vruchtbare kruisbestuiving

Bij NIZO food research in Ede stond tot voor kort de eerste testmachine van de vacuüm walsdroger. Daar vonden dan ook de eerste testen plaats, met verrassend goede resultaten. Omdat de technologie nog in de kinderschoenen staat, werd gezocht naar mogelijkheden om deze verder te ontwikkelen. Liefst in een omgeving gericht op voeding, zoals Food Tech Brainport. We zien het als een bijzonder boeiende uitdaging om hier samen met ANDRITZ mee aan de slag te gaan, gebruik makend van ieders expertise. Zij als expert op het gebied van procesoplossingen voor zowel stand-alone machines als turn-key productielijnen, wij als expert in procesoptimalisatie voor de voedingsmiddelenindustrie. Een niet voor de hand liggende combinatie die in de praktijk voor een vruchtbare kruisbestuiving zorgt, zo hebben we al ondervonden.

Totaalaanbod

Dankzij deze inspirerende samenwerking kunnen we onze klanten, naast onze eigen ATFD, ook de ANDRITZ Gouda vacuüm walsdroger als optie aanbieden. Beide innovatieve technologieën vullen elkaar perfect aan!

Hebt u vragen?

Of wilt u vrijblijvend een afspraak maken?

Neem dan telefonisch of per mail contact met ons op.

U maakt gebruik van een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van nieuwe technieken die niet worden support door uw webbbrowser Update mijn webbrowser

×