Parallax element
Parallax element
Parallax element
Parallax element
Parallax element
02 september 2019 | Frank de Boeff

Verbeter de wereld, begin bij de reststromen

Het verwaarden van reststromen is een hot topic in de voedingsmiddelenindustrie. En dat is niet voor niets. Het is niet alleen mogelijk om je energie en CO2 footprint aanzienlijk te verminderen, door slim hergebruik van restproducten kun je zelfs meerwaarde creëren. Ter inspiratie delen wij een aantal hoopgevende praktijkvoorbeelden met jullie.

De urgentie

Voedselproductie en -consumptie in de EU genereert naar schatting 20% tot 30% van de Europese milieubelasting (aldus de European Commission). Met voedsel gooi je niet alleen geld weg, maar ook de energie die in de teelt, verpakking, transport, koeling en bereiding van voedsel is gestoken. Ter illustratie: Met elke kilo voedsel die je weggooit, gooi je volgens Milieu Centraal (2012) eigenlijk 1,3 liter benzine weg. Vlees staat bovenaan in de top 3 van producten die het meest bijdragen aan de klimaatbelasting door verspilling, gevolgd door zuivel en groente. De klimaatbelasting van deze top 3 draagt voor meer dan de helft bij aan de totale klimaatbelasting van verspilling. Met het terugdringen van de verspilling van met name deze productgroepen is dus aanzienlijke klimaatwinst te behalen.

Bestaande of nieuwe installatie

In zijn algemeenheid geldt dat je in eerste instantie probeert om de reststromen bij productieprocessen zo beperkt mogelijk te houden. Je kunt nog een stapje verder gaan door te kijken hoe je reststromen zoveel mogelijk kunt hergebruiken, bijvoorbeeld voor de productie van andere levensmiddelen, gebruiksvoorwerpen, veevoer en duurzame energie. Soms kan een bestaande installatie worden geoptimaliseerd, soms moet een nieuwe installatie worden ontwikkeld om dit doel te bereiken.

Praktijkvoorbeelden

Vanuit onze ervaring willen wij een aantal inspirerende praktijkvoorbeelden met jullie delen, om te laten zien dat het kan:

1. Groente: Uit verschillende groentestromen kan een reeks van producten worden gemaakt. De processen variëren van eenvoudig tot complexere scheidingen, afhankelijk van de toepassingen en toegevoegde waarde. Producten zijn bijvoorbeeld sappen en vezels voor verwerking in voedingsmiddelen als basis of verdikkingsmiddel, maar ook poeders die veel vitamines, vezels en antioxidanten bevatten als voedingssupplement. Veel nieuwe toepassingen zijn gericht op de vezelige structuur van groenten en de smaakeigenschappen van specifieke groenten; na fermentatie zijn deze zeer geschikt als o.a. vleesvervangers en/of maaltijd ingrediënten.

2. Fruit: Fruit reststromen hebben eveneens veel potentie. Ze zijn in grote hoeveelheden beschikbaar en er zijn verschillende innovatieve processen beschikbaar om uit fruitsoorten siropen of poeders te maken, die als natuurlijke, caloriearme zoetstof kunnen dienen in voedingsmiddelen. Poeders worden vaak gebruikt in shakes, smoothies of desserts; ze beschikken over hoogwaardige vitamines, antioxidanten en mineralen en worden vaak ingezet als voedingssupplement. Met de juiste milde droogtechnieken zijn hoogwaardige poeders te maken uit reststromen van fruit.

3. Komkommer: Momenteel werken we aan een case waarin wordt bekeken wat je allemaal kunt met komkommers. Komkommers en de bladen en stelen van komkommerplanten bevatten namelijk hoogwaardige inhoudsstoffen die interessant kunnen zijn omdat ze gebruikt worden in het hogere segment van cosmetica en food. Daarmee is er een bescheiden markt voor deze restproducten. Samen met telers en een geïnteresseerde marktpartij onderzoeken we wat exact de vraag is. Daarnaast kijken we wat het meest eenvoudige proces is om deze producten te produceren en welke verdere ontwikkelingen nodig zijn om eventueel ook andere inhoudsstoffen te verkrijgen uit komkommer.

Wil je weten hoe jouw bedrijf reststromen optimaal kan benutten? Neem vooral contact op, wij denken graag met je mee.

Hebt u vragen?

Of wilt u vrijblijvend een afspraak maken?

Neem dan telefonisch of per mail contact met ons op.

U maakt gebruik van een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van nieuwe technieken die niet worden support door uw webbbrowser Update mijn webbrowser

×