Parallax element
Parallax element
Parallax element
Parallax element
Parallax element
25 februari 2019 | Frank de Boeff

Testen met membraan

Goede eindproducten en nieuwe ingrediënten voor de consument ontstaan niet zomaar. Hier gaat natuurlijk een heel proces aan vooraf. Ideeën worden getest, sommige zijn succesvol in de praktijk en andere ideeën sneuvelen. Wil je niet enkel een idee hebben, maar daadwerkelijk weten of jouw idee het productieproces in kan én hoe het economisch waarde toevoegt? Dan kun je bij ons terecht. Zo klopte een bekend, groot bedrijf bij ons aan om testen te laten uitvoeren met een speciaal type membraan. Hoe ziet zo’n proces eruit?

Theorie versus praktijk

Het doel bij dit project was de grondstof te filteren, waarbij de waardevolle component aan de goede zijde van het membraan terecht komt. Anders gezegd; er zat een scheidingsuitdaging in de grondstof. We hebben een speciaal type membraan bij onze leverancier uit Amerika laten komen. Op papier bleek dit een goed membraan te zijn, onder andere in verband met toepassingen zoals die beschreven werden. De uitvoering was echter anders.

Vier fases

We besloten het project op te delen in een viertal fases, met bijbehorende testen:

Fase 1: Het screenen van membranen. Hier kwamen 10 potentiële opties uit.

Fase 2: Een pilot schaal van een aantal membranen. Steeds opnieuw proeven doen en valideren om zo bij het doel te komen. Hierbij deed de klant zelf de analyses. Mocht jij hier zelf niet de faciliteiten voor hebben, dan kunnen we je in contact brengen met een partij die deze faciliteiten wel heeft.

Fase 3: Membraan geselecteerd en tot poedervormig eindproduct gemaakt.

Fase 4: Productieschaal. Zover zijn we niet gekomen, omdat de pilot testen niet het gewenste resultaat bleken te hebben.

In fase 3 hebben we heel veel testen gedaan met indampen en sproeidrogen. Uit de analyse bleek dat de scheiding niet gelukt was. Na iedere fase bekijken we de resultaten en beslist de klant of we verder gaan met de volgende fases. In dit project is besloten om na fase 3 niet verder gegaan. We zijn er dan ook niet achter gekomen waarom het membraan uit Amerika wel goede resultaten heeft in dit project, maar dat de gewenste scheiding niet gelukt is. Die tegenstrijdigheid maakte dit project erg verrassend.

Doel niet gehaald, maar wel succesvol

Het doel van onze klant is niet gehaald, maar toch is het project succesvol te noemen. Waarom? Omdat nu is gebleken welke richting de klant wel en niet op kan. Er is een heel rapport met waardevolle informatie waar de klant in de toekomst verder mee kan. Zo is onder andere het gedrag van het membraan bekend. Daarnaast is het heel efficiënt om een idee eerst in de praktijk te testen, voordat je een fabriek gaat opzetten.

Bijzonder voor Bodec

Ook voor ons is dit een bijzonder project. Vooral vanwege de prettige samenwerking en het feit dat we de tijd kregen om testen uit te voeren. Daarnaast ook omdat we door inzet van onze faciliteiten en kennis opnieuw een klant verder hebben kunnen brengen in besluitvorming rondom procesontwikkeling en strategische bedrijfsbeslissingen.

Ook jouw idee testen we graag! Of het nu gaat om een membraan of een bepaalde technologie, we ontdekken graag mogelijkheden voor jou.

Hebt u vragen?

Of wilt u vrijblijvend een afspraak maken?

Neem dan telefonisch of per mail contact met ons op.

U maakt gebruik van een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van nieuwe technieken die niet worden support door uw webbbrowser Update mijn webbrowser

×