Parallax element
Parallax element
Parallax element
Parallax element
Parallax element

Frank de Boeff

Eiwitten winnen uit aardappelen

Avebe: alles wat in de aardappel zit eruit halen

Avebe is een ambitieus bedrijf dat alles uit de aardappel wil halen wat er inzit. De eerste samenwerking tussen Bodec en Avebe dateert al van 2008. Bodec ontwikkelde in de tussentijd samen met Avebe verschillende nieuwe technologieën en concepten, die vertaald werden naar de praktijk. Een recent succes is het ontwikkelen van een proces om het plantaardig eiwit Solanic te winnen.

De uitdaging

Om de van nature aanwezige eiwitten uit niet-genetisch gemodificeerde aardappelen te winnen, te concentreren en te drogen, moest een geheel nieuw proces ontwikkeld worden. De eiwitten moesten goed oplosbaar zijn en goede emulgerende, schuimvormende en gelerende eigenschappen hebben, om ze in diverse voedselproducten toe te kunnen passen als vervanger van dierlijke eiwitten.

De aanpak

Bodec voerde verschillende experimenten uit om zo tot een efficiënt en optimaal proces te komen voor de eiwitwinning, de concentratie en ten slotte het droogproces. De uitgebreide praktijktesten vonden onder begeleiding van Bodec-engineers plaats in de pilot plant van Avebe zelf.

Op basis van deze resultaten kon onze experts het complete proces ontwikkelen voor Avebe en aangeven met welke technologie en receptuur het eiwit op de meest efficiënte manier geïsoleerd en verwerkt kon worden. Voor sommige aspecten, zoals voor de drooginstallatie, gingen we nog een stap verder. Hier selecteerden wij de verschillende leveranciers voor de betreffende machines en begeleidden onze mensen de bouw van deze drooginstallatie.

Het resultaat

De productielijn om het eiwit te winnen uit de aardappel, draait inmiddels op volle toeren. Solanic wordt al op grote schaal in vegetarische producten toegepast en blijkt een goede vervanger voor verschillende hoogwaardige dierlijke eiwitten. Doordat Solanic een hoog gehalte heeft aan essentiële en vertakte aminozuren, vormt het ook de basis voor een nutritioneel eiwit dat bijvoorbeeld helpt bij het aansterken na een operatie.

 

Hebt u vragen?

Neem contact met ons op

Hebt u vragen of wilt u graag een afspraak maken? Neem dan contact met ons op.

+31 (0) 492 77 97 68

Naar contactformulier

Wat zegt de klant

“Wat de samenwerking met Bodec zo goed maakt, is de brede expertise en de flexibiliteit. Het is fijn dat Bodec snel kan schakelen en dat we in overleg alles kunnen plannen. Hun grootste kracht is het meedenken en het vermogen om op uitgebreide schaal te kunnen experimenteren. Het is interessant om te zien hoe zij processen ontwikkelen die én een hoge mate van efficiency hebben én energie besparen. Dit sluit mooi aan bij onze missie om alles uit die aardappel te halen. Bodec slaagt erin om met heel milde technieken de aardappel te scheiden in waardevolle mengsels. Dat is de rode draad in onze samenwerking.”

Hebt u vragen?

Of wilt u vrijblijvend een afspraak maken?

Neem dan telefonisch of per mail contact met ons op.

U maakt gebruik van een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van nieuwe technieken die niet worden support door uw webbbrowser Update mijn webbrowser

×