Parallax element
Parallax element
Parallax element
Parallax element
Parallax element

Frank de Boeff

Engineering nieuwe fabriek

vanRijsingeningredients is specialist in het verwerken en verwaarden van groente reststromen. Deze foodproducent wilde onder andere de zijstromen van wortels verder verwaarden en omzetten in innovatieve producten. Zijstromen ontstaan omdat de consument vraagt om een rechte wortel, die vrij is van visuele afwijkingen en een bepaalde lengte heeft. vanRijsingeningredients bracht verwaarding al in de praktijk door van een deel van de zijstroom wortelbolletjes te maken. Ook begon vanRijsingeningredients na marktonderzoek al meer dan 10 jaar geleden met het produceren van sappen.

De uitdaging

Ondanks dat een groot deel van de wortel werd gebruikt, bleef er nog veel ‘wortel’ over, een reststroom die vanRijsingeningredients verder wilde verwaarden. In een nieuw te bouwen fabriek wilde de fabrikant een bindmiddel van de wortelvezels maken. Deze fabriek moest zo dicht mogelijk bij de bestaande fabriek komen, de bron van de wortelvezels. Dit om de kwaliteit van de verse producten zoveel mogelijk te behouden en transportkosten te besparen. Die duurzame manier van werken past bij vanRijsingeningredients: geen onnodige verspilling, reststromen verwaarden en efficiënt omgaan met energie. Al met al stonden er flink wat ideeën op papier en was het aan Bodec om uit te vinden wat in de praktijk haalbaar was.

De aanpak

Bodec testte in de eigen hal een groot aantal technieken om zo het juiste verwaardingsproces te kunnen ontwikkelen. Samen met vanRijsingeningredients werden de ideeën uitgewerkt tot een conceptproces. Dit is verder ontwikkeld naar een plan voor een nieuwe fabriek, die in de bestaande hal moest passen. Bodec werkte ieder detail uit: van de nieuwe machines die nodig waren tot de muren die verplaatst moesten worden en afvoerenpunten die aangebracht of juist weggehaald moesten worden. In september 2017 stond het hele plan definitief op papier. Bodec selecteerde samen met VanRijsingeningredients de leveranciers die het beste pasten bij de uitvoering van dit project en het technische plaatje konden invullen. Tijdens de bouw van de fabriek waren twee Bodec-medewerkers continu aanwezig om het bouwproces te begeleiden.

Het resultaat

In juni 2018 nam vanRijsingeningredients de nieuwe fabriek in gebruik. vanRijsingen heeft hiermee zes extra processen in huis en kan daarmee onder andere indampen, koud en warm persen, afvullen en vezels produceren. De fabriek is zo gebouwd dat de capaciteit in de toekomst eenvoudig verhoogd kan worden. Ook is met engineering en bouw rekening gehouden met eventuele toekomstige uitbreidingen. Bovendien is het concept zo opgezet dat het toegepast kan worden op de andere producten van vanRijsingen.

 

Hebt u vragen?

Neem contact met ons op

Hebt u vragen of wilt u graag een afspraak maken? Neem dan contact met ons op.

+31 (0) 492 77 97 68

Naar contactformulier

Wat zegt de klant

“Bodec is thuis in fabrieksengineering en de diverse technologieën en levert de capaciteit en kennis die we zelf niet voldoende in huis hebben. We dachten hier al tien jaar geleden over na, maar toen was de tijd er nog niet rijp voor. Nu wel, met deze nieuwe fabriek is er dan ook een droom uitgekomen. Bodec nam de engineering van de hele fabriek en projectbegeleiding op zich en leidde alles in goede banen. Het was goed om iemand over de vloer te hebben die zich hierop focuste. Als je dat intern oplost, gaat dat altijd ten koste van andere activiteiten.”

Gerbrand van Veldhuizen, directeur vanRijsingeningredients

Hebt u vragen?

Of wilt u vrijblijvend een afspraak maken?

Neem dan telefonisch of per mail contact met ons op.

U maakt gebruik van een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van nieuwe technieken die niet worden support door uw webbbrowser Update mijn webbrowser

×