Parallax element
Parallax element
Parallax element
Parallax element
Parallax element

Toine Hultermans

Food from Food

Interreg-project Food from Food

Interreg-project voor verwaarding van plantaardige nevenstromen

De industrie ziet steeds meer kansen om plantaardige nevenstromen beter te benutten. Het project Food from Food stimuleert, ondersteunt en versnelt innovaties in de agro- en voedingsmiddelenindustrie op het vlak van verwaarding van plantaardige nevenstromen tot voedingsmiddelen. Bodec is trotse partner in dit grensoverschrijdend project van Interreg Vlaanderen-Nederland. Met financiële steun kunnen deelnemers hun product en proces in één van onze faciliteiten testen en hun markt tot over de landsgrenzen uitbreiden.

De uitdaging

Momenteel verdwijnt een derde van plantaardige neven-reststromen die vrijkomen tijdens oogsten, verwerking en productie bij industrie, als afval of veevoer. Met het Food from Food project wordt gezocht naar mogelijkheden om verspilling te voorkomen en meer voedingsproducten te halen uit de reststromen. Doel van Food from Food is het opzetten van zoveel mogelijk businesscases. Hierbij heeft natuurlijk elke partij haar eigen belangen en doelen, die door samen te werken gerealiseerd kunnen worden.

De aanpak

Het op 1 januari 2017 gestarte project Food from Food maakt het mogelijk nieuwe food producten en ingrediënten met nutritionele en functionele waarde te ontwikkelen van grondstoffen als aardappelen, groenten en fruit. Reststromen worden gereduceerd, of soms zelfs geheel voorkomen. Bodec begeleidt de aanvragers bij het opzetten van hun business case en werkt hiermee intensief samen met andere partners van Food from Food, zoals HAS Hogeschool. Het project loopt nog tot 31 december 2019.

Het resultaat

Bodec werkte verschillende business cases uit. Hieronder leest u drie voorbeelden van samenwerkingen die nu al tot een mooi resultaat leidden:

Preigroen: van reststroom naar waardevolle componenten

Omdat de consument alleen het witte gedeelte van de prei gebruikt, blijft het preigroen grotendeels over. In de grensregio komt hiermee jaarlijks circa 80 tot 100 kton aan preireststromen vrij. Het preigroen heeft echter een scala aan bruikbare en waardevolle componenten, die projectdeelnemer Groentenhof graag uit deze reststroom wilde halen. Bodec stond aan de wieg van een proces waarbij het preigroen wordt geperst tot een sap. Dit sap wordt vervolgens gedroogd tot een poeder, zodat het kan worden gebruikt als ingrediënt voor de voedingsmiddelenindustrie. Na het persen bleef er echter nog een vezelfractie over, die een hoog waterbindend vermogen bleek te hebben en daardoor uitermate geschikt is bij de bereiding van bijvoorbeeld worsten. Ook is onderzocht of de concentratie van andere componenten uit het preigroen verhoogd kon worden door een fermentatieproces, gelijk aan het maken van zuurkool. Dit product kan dan mogelijk gebruikt worden als conserveermiddel.

Voedingsvezels uit citrusschillen

Jaarlijks wordt er 250 miljoen kilo aan citrusschillen in Nederland weggegooid. PeelPioneers ontwikkelde een bioraffinage concept om dit ‘afval’ om te zetten in food & feed ingrediënten en chemische bouwblokken. In dit Food from Food project onderzocht Bodec samen met PeelPioniers, FI&S, Brightlabs, ILVO en Food Tech Park Brainport hoe citrusschillen kunnen worden omgezet in voedingsvezels voor de food industrie met toepassingen in onder andere bakkerijproducten, vlees(vervangers) en soepen en sauzen. Daarbij werd gekeken hoe de vezel zo efficiënt mogelijk gewonnen kon worden. Ook werden er verschillende applicatietesten met de vezel gedaan.

Nieuwe toepassing voor wortelvezels

vanRijsingeningredients is specialist in het verwerken en verwaarden van groente reststromen. Zo produceert het bedrijf al lange tijd wortelballetjes en wortelsap van wortels die niet geschikt zijn om direct naar de consument gaan. Uit deze processen bleven nog veel wortelvezels over, een reststroom die vanRijsingeningredients via het Food from Food project verder wilde verwaarden. Bodec ontwikkelde een proces waarmee de waardevolle grondstoffen uit de wortelvezels worden gehaald. In de praktijkcase vanRijsingeningredients: fabriek voor vervaardiging bindmiddel uit wortelvezels leest u meer over dit bijzondere project.

 

Hebt u vragen?

Neem contact met ons op

Hebt u vragen of wilt u graag een afspraak maken? Neem dan contact met ons op.

+31 (0) 492 77 97 68

Naar contactformulier

Meer informatie

Business development manager Toine Hultermans is namens Bodec de contactpersoon voor het Food from Food-project. Aanmelden voor dit Food from Food Interreg-project is helaas niet meer mogelijk. Uiteraard kunnen wij u wel altijd ondersteunen bij het verwaarden van uw nevenstromen!

Meer weten over de resultaten van het Food from Food project of kijken naar uw eigen mogelijkheden? Neem dan contact op met Toine Hultermans, telefoon (06) 15 17 98 09. Er is ook een speciale Food from Food website: www.foodfromfood.eu

Hebt u vragen?

Of wilt u vrijblijvend een afspraak maken?

Neem dan telefonisch of per mail contact met ons op.

U maakt gebruik van een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van nieuwe technieken die niet worden support door uw webbbrowser Update mijn webbrowser

×