Parallax element
Parallax element
Parallax element
Parallax element
Parallax element

Paul Deckers

Verwaarden colostrum

Colostrum, oftewel ‘biest’, is de eerste melk die afgegeven wordt door alle vrouwelijke zoogdieren na de geboorte van hun kind of jong. Colostrum bevat stoffen die maximale weerstand bieden bij de start van hun leven. Nadat het kalf voldoende colostrum heeft gekregen, blijft er vaak nog het nodige over voor verdere verwaarding.

Colostrum Processing neemt de biest af van melkveehouders en verwerkt dit tot een poeder dat voor feed- en foodtoepassingen wordt gebruikt.

De uitdaging

Biest is niet alleen heel voedzaam, het draagt bij aan een goede darmflora, optimale spijsvertering en opname van voedingsstoffen. Bovendien bevat Biest zeer hoge concentraties mineralen, vitaminen en diverse vluchtige stoffen die de organen en klieren activeren en stimuleren. Biest is daarmee zo’n mooie toegift van de natuur, dat het zonde is wanneer deze waardevolle stoffen niet optimaal benut worden.

Verwaarding van biest was tot voor kort vrijwel alleen in het buitenland mogelijk. Daarbij kwam dat het verwerkingsproces vaak nog te duur was voor de toepassingen. Bodec ging samen met Colostrum Processing, Pascal Processing en Stichting Food Tech Brainport de uitdaging aan om een manier te vinden waarop deze nevenstroom omgezet kon worden in een hoogwaardig product, dat concurrerend is met bestaande producten/processen. Dit pilotproject werd financieel mede ondersteund door het Stimuleringsfonds Metropoolregio Eindhoven.

De aanpak

De installaties van Colostrum Processing werden aan de apparatuur van Bodec gekoppeld. Er is niet alleen gekeken naar het standaard sproeidrogen, ook de toepassing van ATFD is onderzocht. Het zuivelproduct wordt in bevroren conditie aangeleverd. Bij Bodec wordt het deels ontdooid, gemaald, afgeroomd en tot slot gedroogd tot een hoogwaardig poeder. In dit gehele proces is geen extreme verhittingsstap meer nodig.

Het resultaat

De samenwerkende partijen slaagden er in een proces te ontwikkelen waarbij de waardevolle bestanddelen zorgvuldig maar efficiënt uit de biest wordt gewonnen. Omdat dit een mild productieproces is, blijven de bestanddelen beter behouden dan bij de tot nu toe gebruikte methodes. Ook is het verwerkingsproces goedkoper en sneller waardoor Colostrum Processing de concurrentie aan kan gaan met bestaande aanbieders.

Verwaarden colostrum

Hebt u vragen?

Neem contact met ons op

Hebt u vragen of wilt u graag een afspraak maken? Neem dan contact met ons op.

+31 (0) 492 77 97 68

Naar contactformulier

Wat zegt de klant

Als je het hebt over de verwerking van colostrum, heb je het over relatief kleine volumes met hoge waardes. In zuivelfabrieken zijn de volumes waarmee gewerkt wordt vele malen groter, waardoor ze ongeschikt zijn voor de ontwikkeling van dit soort nieuwe processen. De pilotplant van Bodec is juist ingericht om in kleine batches nieuwe dingen te proberen. Het nieuwe verwerkingsproces is niet alleen goedkoper, maar ook sneller en minstens net zo goed. Door de samenwerking met Bodec kunnen wij onze afzetmarkt gaan verbreden, zonder dat we in een eigen fabriek moeten investeren.

Joop Nohlmans, eigenaar Colostrum Processing

Hebt u vragen?

Of wilt u vrijblijvend een afspraak maken?

Neem dan telefonisch of per mail contact met ons op.

U maakt gebruik van een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van nieuwe technieken die niet worden support door uw webbbrowser Update mijn webbrowser

×