Parallax element
Parallax element
Parallax element
Parallax element
Parallax element

Frank de Boeff

Praktijktests in proeffabriek

Het winnen van eiwitten uit reststromen van vlees- en visindustrie

MEATCO BV heeft de missie om de natuurlijke bronnen zo efficiënt mogelijk te gebruiken en hergebruiken en streeft naar een zero waste policy. Het Overijsselse bedrijf is gespecialiseerd in het verwaarden van reststromen uit de vlees- en visverwerking en onderzoekt voor opdrachtgevers uit de hele wereld hoe zij hun huidige bijproducten beter kunnen benutten. MEATCO heeft veel kennis op het gebied van enzymatische processen en extractie. Voeg hier de expertise en faciliteiten van Bodec aan toe en je hebt een gouden combinatie.

De uitdaging

MeatCo zocht naar een effectieve manier om reststromen van de vlees- en visindustrie om te zetten naar hoogwaardige eiwitten voor onder andere sportvoeding. Om te onderzoeken of het door hen bedachte proces werkelijk haalbaar en economisch interessant is, werden de uitgebreide testfaciliteiten van Bodec gebruikt.

De aanpak

Een deel van het ontwikkelingsproces vond plaats bij MEATCO zelf, een ander deel werd uitgevoerd door Bodec. Zo werd in de proeffabriek van Bodec de bedachte procesoptimalisatie volledig nagebootst. Hierbij werd het proces van verdampen en sproeidrogen uitgebreid getest en werd duidelijk met welke grenzen, zoals viscositeit, MEATCO rekening moet houden. Op basis van deze kennis voerde Bodec in de pilot plant verschillende testruns uit om het hoogwaardig eiwitpoeder daadwerkelijk te produceren.

Het resultaat

MEATCO en Bodec slaagden er samen in verschillende mooie eiwitten uit de reststromen van vlees en vis te winnen. Het resultaat werd met trots gepresenteerd tijdens de Food Ingredients beurs 2018 en door de bezoekers met enthousiasme ontvangen. Bodec hoopt dan ook deze vruchtbare samenwerking met MEATCO in de nabije toekomst voort te zetten.

 

 

Hebt u vragen?

Neem contact met ons op

Hebt u vragen of wilt u graag een afspraak maken? Neem dan contact met ons op.

+31 (0) 492 77 97 68

Naar contactformulier

Wat zegt de klant

“Wij onderzoeken voor onze klanten hoe er een meerwaarde kan worden gegeven aan hun huidige bijproducten. Wij kijken dan bijvoorbeeld naar de schaalgrootte, de benodigde processtappen of enzymcombinatie. Onze opdrachtgevers willen graag inzicht hebben in het proces van restverwerking. Door de grootschalige praktijktests in de pilot plant van Bodec konden we dat daadwerkelijk laten zien, we kregen enorm waardevolle informatie. Hierdoor konden we de juiste keuzes kon maken bij engineering van de processtappen. Cruciale ontwerpfouten en dus onnodig extra kosten konden hiermee worden voorkomen.”

Patrick Koehorst, eigenaar MEATCO

Hebt u vragen?

Of wilt u vrijblijvend een afspraak maken?

Neem dan telefonisch of per mail contact met ons op.

U maakt gebruik van een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van nieuwe technieken die niet worden support door uw webbbrowser Update mijn webbrowser

×